BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG BLOG

Перетворення реальності: як доповнена та віртуальна реальність допомагають відновлювати Україну

Перетворення реальності: як доповнена та віртуальна реальність допомагають відновлювати Україну

Доповнена та віртуальна реальність відіграють важливу роль у процесі відновлення України. Особливо в умовах сучасних технологій та діджиталізації, ці технології стають потужними інформаційними інструментами для привернення уваги міжнародної спільноти до війни в Україні. Та найголовніше, що ці технології дозволяють вже зараз покращувати реабілітаційне відновлення військових та цивільних людей, які втратили кінцівки та отримали інші травми внаслідок військових дій. Як саме ви можете дізнатись нижче.

Пропонуємо вам добірку П’ЯТИ вже реалізованих нашою агенцієюукраїнських AR/VR проектів, які точно наближають нашу Перемогу!

1.Under Sirens

ar

Соціальний проект, об’єднавший українську fashion-індустрію, щоб нагадати про війну в центрі Європи, яку розпочала росія. Проект, головна мета якого — продовжувати говорити про повномасштабну війну в Україні дуже незвичайним та креативним методом, який швидше доноситься та краще сприймається.


На бірках модних українських брендів з’являються звукові доріжки, які оживають у доповненій реальності та перетворюються на сигнал повітряної тривоги. Це робиться саме для того, щоб у Монако, Барселоні чи Мілані почули та відчули те саме, що відчувають українці щодня. Щоб Європа та весь світ пізнали реалії, в яких доводиться працювати українським дизайнерам.

Візуальний образ кампанії – саундтрек, який присутній на всіх бірках одягу українських брендів. За допомогою AR він перетворюється на звук повітряної тривоги, який українці змушені чути щодня. Мета компанії показати в яких умовах створюється український одяг та як героїчно продовжують свій творчий шлях українські дизайнери.

 

Проект підтримали вже понад 20 відомих fashion-брендів, зокрема KSENIASCHNAIDER, Nadya Dzyak, POUSTOVIT, RITO, OMELIA, the COAT тощо.


2.Мурал пам’яті на вул. Жилянській. Київ.

ar

Гурт Tvorchi 13 грудня 2022 р відкрили у Києві віртуальний мурал на розбитій російськими ракетами стіні будинку на вулиці Жилянській. Проект присвячений 145-річчю з Дня народження видатного українського композитора Миколи Леонтовича.

У мирний час мурали створюються на стінах цілих будинків. А під час війни вони створили віртуальний мурал на стіні розбитого будинку, як знак того, що культурна спадщина має стати фундаментом самоідентифікації кожного українця, яку не зламати.

На віртуальному муралі можна побачити арт-ілюстрацію самого композитора з символічними елементами: журавлями та розбитим серцем, яку виконала українська художниця Ольга Родзік. 

AR-зображення супроводжується треком TVORCHI Broken Heart, в якому артисти використали семпл народної пісні “Налетіли журавлі” в обробці Миколи Леонтовича. У всьому світі знають “Щедрик” Леонтовича, але крім нього у репертуарі композитора більш як 150 творів. Саме вони надихнули артистів на створення треку Broken Heart та реалізації проекту.


3.Календар “ЛЮТИЙ РІК”

ar

Соціальний проект розроблений спеціально на річницю початку повномасштабної війни.

Цей проєкт присвячено трагічним та переможним подіям 2022-го. 

Це – календар війни у доповненій реальності.

ЛЮТИЙ РІК –це календар не про плин днів, а про пам’ять. 

Про війну, що зруйнувала розуміння простору, часу та змісту життя у понад 40 млн українців, а згодом і усього світу. Війну, що перетворила місяць лютий на рік. 

Тут відображені дні пекучого болю та перемоги, які давали нам надію й можливість триматися далі. Саме до таких переможних подій було застосовано AR-технологію.

Календар пам’яті покликаний допомогти усвідомити не лише усю лють цього часу, але й усю нашу міць. Адже кожен із цих днів був днем нашої сили. Сили, що, як виявилося, не має меж. Сили, яка нам усе ще так потрібна, допоки одного ранку цього безкінечно лютого року ми не прокинемось у День Перемоги.

У цифровому форматі ЛЮТИЙ РІК можна в будь-який час вільно завантажити з мережі та внести донат.

Завантажити календар: https://drive.google.com/drive/folders/1dfi4x4JWUj8oC2vbFsVpzLFMBHQjXqW1?usp=sharing


4.Віртуальна екскурсія Київською областю

vr

Немає технологій, які можуть повернути нас у довоєнний час з усіма живими та рідними людьми і не зруйнованими країною-терористом будинками.

Але точно є технології, які ще краще розкажуть та покажуть світові нашу трагедію.

Компанія ADVIN організувала зйомку у форматі 360  в одних з найболючіших місць для кожного українця – Бородянці та Ірпені. 

Саме ці технології привезуть Ірпінь, Бучу, Бородянку та інші зруйновані куточки нашої країни прямо до кабінетів міжнародних послів, політиків і бізнесменів.

Багато хто просто дивиться на фото та відео з екранів телевізорів і не вірять своїм очам, бо картинка не передає всієї глибини рани, яка кровоточить.

Але тепер вони відчують, побачать та зануряться. 

5-літня дівчинка за ручку проведе їм екскурсію у реалістичній Віртуальній реальності по своєму зруйнованому будинку, спустошеному ракетами та снарядами району, дитячому садочку та гойдалці навпроти 9-поверхівки з діркою від бомби у 8 з цих 9–и поверхів. 

В теплому кабінеті Чікаго, Нью-Йорка чи Парижа, але водночас на дві хвилині в Бородянці. На три хвилини в Бучі…

Все це у VR-окулярах.

Це стане ще одним невеликим, але ефективний кроком  для прискорення правильних рішень на підтримку нашої країни та нашої скорішої перемоги!

 

5.Реабілітаційні VR-тренажери

vr

Розроблені VR-симулятори  задля забезпечення реабілітації цивільних та військових, які втратили кінцівки та мають проблеми з опорно-руховим апаратом.

Це VR-тренажери, за допомогою яких пацієнт візуально занурюється у певний створений 3D-світ, знаходячись в якому фізично намагається балансувати та розробляти пошкоджені кінцівки. 

Проблем втрати руки або ноги на сьогоднішній день є однією з найбільш розповсюджених. Стикаючись з цим, у людей виникають фантомні болі. Пацієнти, які страждають на параплегію нижніх кінцівок, не можуть знову відчути свої ноги або руки, але часто відчувають фантомний біль. Відчуття болю реальне, і, як зазначається, його неможливо зняти за допомогою медикаментів, але можливо за допомогою імерсивних технологій доповненої чи віртуальної реальності.

VR-тренажери завдяки ігровому процесу будуть суттєво знижуватися фантомні болі, які виникають через втрачену кінцівку

Крім цього, також будуть тренажери для психологічного відновлення. Вони будуть працювати таким чином, що пацієнт буде візуально занурюватись у певний створений 3D-світ, знаходячись в якому зможе взаємодіяти з 3D-об’єктами, слухати правильний звук, візуально відчувати атмосферу простору, заспокоюватись та тим самим полегшувати свій моральний стан. 

Контент у VR-шлемах буде «надсилати» пацієнта до дуже конкретних елементів їх травматичних спогадів, включаючи образи, запахи та звуки. Психолог буде підбирає з каталогу контенту такий, який підпадає під параметри розладу конкретного пацієнта та який дозволяє допомогти йому обробити спогади, поставити травму на місце та відновити контроль над своїм повсякденним життям за допомогою повного візуального занурення у 3D-світ в VR.



 

Назад